Witamina E a nowotwory

0
368

Witamina E jest zbiorową nazwą grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, wykazujących charakterystyczne właściwości przeciwutleniające. Naturalnie występuje w aż 8 formach chemicznych o różnych poziomach aktywności biologicznej. Coraz częściej słyszy się o wykorzystaniu witaminy E w profilaktyce nowotworów. Czy taka praktyka ma naukowe uzasadnienie? Co należy wiedzieć o witaminie E w kontekście raka?

Czy witamina E może zapobiegać nowotworom?

Przeciwutleniacze takie jak witamina E chronią komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Jeżeli działanie wspomnianych czynników nie jest niczym ograniczone, mogą prowadzić do rozwoju nowotworów. Oznacza to, że witamina E w istocie miałaby szansę zmniejszyć ryzyko zachorowania. Co więcej, substancja blokuje tworzenie rakotwórczych nitrozoamin powstających w żołądku z azotynów obecnych w żywności. Wspiera też działanie układu odpornościowego.

Niestety badania kliniczne i sondażowe nie potwierdzają zmniejszonej zachorowalności na nowotwory u osób przyjmujących witaminę E. Testy przeprowadzone przez HOPE-TOO i Women’s Health Study miały ocenić, czy suplementy zawierające wspomnianą substancję mogłyby chronić przed nowotworami. W pierwszym z badań przez 7 lat obserwowano osoby w wieku 55 lat i starsze chorujące na cukrzycę i choroby układu krążenia. Nie zauważono różnic pomiędzy liczbą nowych zachorowań na raka albo zgonów spowodowanych nowotworem u pacjentów przyjmujących placebo albo 400 IU witaminy E dziennie.

W badaniu Women’s Health Study zdrowe kobiety w wieku 45 lat i więcej miały przyjmować co drugi dzień 600 IU witaminy E albo placebo. Test trwał przez 10 lat. Zażywanie suplementów nie wpłynęło na ryzyko rozwoju nowotworów. Nie ma obecnie wystarczających dowodów naukowych, które potwierdzałyby zasadność przyjmowania witaminy E w dużych dawkach, by chronić się przed rakiem. Co więcej, codzienne spożywanie suplementów zawierających przynajmniej 400 IU substancji może nawet zwiększyć ryzyko wystąpienia raka prostaty.

Silny przeciwutleniacz

Witamina E jest silnie działającym przeciwutleniaczem. Zabezpiecza komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników przyczyniających się do rozwoju nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych i powodujących zmarszczki. Ciało człowieka jest stale narażone na działanie wolnych rodników obecnych w żywności i pochodzących z zanieczyszczeń powietrza, promieniowania UV i dymu papierosowego. Suplementy z witaminą E pozwalają zneutralizować szkodliwe czynniki i chronić komórki. Lekarze wciąż badają, czy ograniczenie produkcji wolnych rodników przez witaminę pomaga zapobiegać przewlekłym chorobom. Potwierdzono dotąd, że substancja pozwala spowalniać fotostarzenie się skóry.

Skutki nadmiaru witaminy E

Witamina E jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Magazynuje się głównie w tkance tłuszczowej i nadnerczach. Zazwyczaj nadmiary substancji zostają usunięte naturalnie przez organizm człowieka. Trudno przedawkować witaminę E, jednak osoby stosujące suplementację nie powinny przekraczać zalecanych dawek dobowych. Warto mieć na uwadze wcześniej wspomniane ryzyko rozwoju raka prostaty. Nadmiar witaminy E w organizmie występuje wówczas, gdy przeciwutleniacz przyjmuje się w dawce przekraczającej 1000 mg na dobę przez dłuższy czas. Objawami nadmiernej ilości substancji w ciele są zmęczenie, bóle głowy, zaburzenia pracy jelit i osłabienie mięśni.

Witamina E jest przeciwutleniaczem skutecznie zabezpieczającym komórki przed wolnymi rodnikami. Uczestniczy w dostarczaniu składników odżywczych do komórek i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Chroni czerwone krwinki przed rozpadem, wspiera płodność i pozwala zachować skórę i włosy w dobrej kondycji. Jak dotąd nie potwierdzono przeciwnowotworowego działania witaminy E. Warto jednak pamiętać, że odpowiednia podaż substancji pozwala zredukować działanie rakotwórczych wolnych rodników, na których wpływ jesteśmy narażeni każdego dnia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here