Konopne nasiona to nie tylko materiał do sadzenia roślin, ale również wartościowy składnik żywienia i materiał do wytwarzania prozdrowotnych produktów. Biorąc pod uwagę na ich właściwości odżywcze zaliczane są do superfoods, a wytwarzany z nich olej konopny ma również działanie prozdrowotne.
Prozdrowotny potencjał nasion
Nasiona konopi mogą się kojarzyć z uprawą marihuany, która jak wiadomo jest bogata w psychoaktywny związek THC. Mowa tu jednak o nasionach konopi siewnych, a nie indyjskich. Niezależnie od tego ani jedne, ani drugie z nasion nie mają w sobie prawie w ogóle psychoaktywnego THC. Związek ten zawarty jest dopiero w dojrzałych roślinach konopi indyjskich.
Skupmy się jednak na konopiach siewnych, a dokładnie na ich nasionach. To świetna i coraz bardziej popularna alternatywa dla modnych w ostatnim czasie nasion chia. Przede wszystkim jest to zasługa składu konopnych pestek.
Nasiona konopi mają idealne proporcje kwasów OMEGA 3 oraz OMEGA 6. Kwasy redukują skutecznie stany zapalne, poprawiają odporność i minimalizują ryzyko chorób układu krążenia. Z kolei kwas OMEGA 6 wpływa bardzo dobrze na funkcjonowanie mózgu, poprawia pamięć a także wspomaga koncentrację. Dla zdrowia kwasy tłuszczowe z grupy OMEGA są nieocenione, dlatego wskazane jest by były częścią diety.
Nie ma drugiego produktu żywnościowego, w którym poziom kwasów tłuszczowych jest w posobnym stopniu zbilansowana jak ma to miejsce w nasionach z konopi. Wynika to z faktu, iż kwasy OMEGA6 posiadają prozapalne właściwości, natomiast OMEGA3 – przeciwzapalne. Nadmierna ilość kwasów OMEGA6 spowodować może stany zapalne, ale ich negatywne działanie neutralizują kwasy OMEGA3.
Zastosowanie nasion konopi
Istnieje kila odmian siewnych nasion konopi, które nadają się do spożycia. Wszystkie te odmiany zawierają w sobie w przybliżeniu 0,001% THC – czyli, śladową, marginalną ilość. Wynika z tego, że produkty takie można stosować praktycznie bez ograniczeń, ponieważ nie mają własności psychoaktywnych.
W sprzedaży możemy spotkać nasiona łuskane, niełuskane oraz prażone. Nasiona niełuskane bogate są w błonnik pokarmowy. Bez względu na to, czy zdecydujemy się na niełuskane czy łuskane – nasiona nadają się idealnie do wypieków mącznych, w tym do domowego pieczywa. Są polecane także jako dodatek do deserów, sałatek, płatków śniadaniowych czy jogurtów naturalnych.
Nasiona łuskane to zdrowotnie i smakowo świetny dodatek do koktajli owocowych. Jest również wielu amatorów łuskanych nasion konopi, którzy traktują je jako przekąska spożywana bez jakichkolwiek dodatków. Kolejną możliwości jest przygotowanie mleka z nasion, na wzór mleka kokosowego czy migdałowego domowej produkcji.
Olej z nasion konopi
Niewielka ilość, bo zaledwie 2 stołowe łyżki są gwarancją dostarczenia po 10gramów kwasów grupy OMEGA oraz 10gramów białka. Nie przez przypadek nasiona konopi siewnej określa się jako SuperFoods.
Jest to bogata w składniki zdrowotna alternatywa dla oliwy z oliwek, czy oleju z pestek winogron. Olej konopny ma korzystny wpływ przede wszystkim na układ krążenia, czego efektami jest zapobieganie nadciśnieniu, a także takim chorobom jak cukrzyca, miażdżyca oraz innym chorobom cywilizacyjnym.
Nie do palenia tylko do jedzenia
Podsumowując Cannabis Sativa, czyli nasiona konopi siewnej nie zawierają Tetrahydrokannabinolu (THC), czyli składnika aktywnego, który ma działanie psychoaktywne.
Można więc stwierdzić iż nasiona takie są bezpieczne, ponieważ w przeciwieństwie do marihuany nie powodują psychotycznych stanów, dlatego z powodzeniem można je włączyć do codziennej diety.
Na rynku polskim są oczywiście dostępne nasiona marihuany. Ich posiadanie oraz sprzedaż są legalne, ze względu na to, że nie mają właściwości psychoaktywnych. Jednak już rośliny, które mogą z nich wyrosnąć będą bardzo bogate w psychoaktywny związek THC.